Welke knoflook smaakt het beste?
Datum

Welke knoflook smaakt het beste?

Spanje versus China?

Mijn eerste blog over knoflook

Graag stel ik mij voor. Ik ben Ellen van der Feltz, getrouwd en heb twee zoons van 23 en 26 jaar.
Ik ben meer dan 30 jaar werkzaam geweest in het vastgoed. Sinds begin 2019 heb ik mijn eigen bedrijf BEE Communicatie & Events. Het kwam er eigenlijk nooit van om een blog te schrijven, maar nu heb ik de stap genomen. Dit wordt mijn eerste blog. Waarom dan over knoflook? Hiervoor heb ik een aantal redenen:

  • In 2016 is mijn oudste zoon gestart met een bedrijf, dat als één van de weinige knoflookbollen semi-machinaal verwerkt tot knoflooktenen (in plaats van handmatig)
  • Per week meer dan één miljoen knoflooktenen (gepeld en ongepeld) zijn bedrijf verlaten
  • Deze knoflooktenen in de verse maaltijdpakketten zitten van diverse supermarktketens
  • Eén van de grootste thuisbezorgaanbieders gekozen heeft ‘zijn knoflooktenen’ in hun maaltijdboxen op te nemen
  • Knoflook vaak het onderwerp van gesprek is tijdens familieborrels en etentjes.

Knoflook kent en gebruikt bijna iedereen. Maar waar komt de meeste knoflook vandaan?
Welke knoflook smaakt het beste? Hoe ziet de wereld van knoflook eruit? Ik weet het niet, maar ik ben van plan deze te gaan ontdekken.

Supermarkt

Wanneer u met uw karretje in de supermarkt loopt, gooit u dan ook net zoals ik achteloos een netje met knoflook in uw karretje? Kijkt u op het kaartje uit welk land de knoflook vandaan komt? Wanneer ik rondvraag bij vrienden blijkt dat maar weinigen een idee hebben uit welk land het merendeel van de knoflook komt. Hoogste tijd om wat onderzoek te gaan verrichten.

Grootste knoflookproducent

Waar wordt knoflook geteeld? Europa, Verenigde Staten, China? Na te hebben gegoogeld blijkt dat China de grootste commerciële knoflookproducent in de wereld is. Meer dan 80% van de wereldwijd verkochte knoflook komt uit China. Dus ik vraag aan mijn zoon of hij met Chinese knoflook werkt? ‘Nee, absoluut niet’, was zijn antwoord. Hij zegt bewust gekozen te hebben om uitsluitend Spaanse knoflookbollen te verwerken.

Spaans klimaat en persoonlijk contact

Wat is de reden hiervoor? Ik was nieuwsgierig geworden. Hij vroeg of ik even tijd had, want er is niet één reden, maar vele. Allereerst levert het droge en zonnige Spaanse klimaat meer smaakvolle knoflook. De communicatie gaat gemakkelijker en het transport gaat sneller. Volgens mijn zoon is het ook heel belangrijk dat je regelmatig ter plekke gaat kijken en persoonlijk contact onderhoudt met je leveranciers. Je wilt gewoon zien waar je producten vandaan komen. Hij bezoekt dan ook minimaal één keer per jaar zijn knoflookleveranciers. Naar Zuid-Spanje vliegen gaat dan toch heel wat sneller dan naar China.

Europese regelgeving en kwaliteit voor een eerlijke prijs

De Europese regelgeving met betrekking tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen is veel strenger en transparanter dan in China. Toch niet onbelangrijk wanneer het gaat om voedsel.
Last but not least: Kwalitatieve knoflook voor een eerlijke prijs en onder goede arbeidsomstandigheden. Dit laatste is in China soms nog vrij discutabel. Netflix heeft de documentaire ROTTEN enige tijd geleden uitgebracht. Een van de delen in deze documentaire ging over de arbeidsomstandigheden van de Chinese arbeiders in de knoflookteelt. Na het zien van deze documentaire was mijn zoon er nog meer van overtuigd om alleen Spaanse knoflook te verwerken. Spaanse knoflook smaakt nog beter wetende dat het duurzaam is geproduceerd en de arbeidsomstandigheden goed zijn.

Prijs?

Ik vroeg mij dan af hoe het gaat met de prijs? Het is bekend dat alles wat uit China komt vaak toch veel goedkoper is? Daarnaast staan Nederlanders er om bekend om graag voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. ‘Dat is maar hoe je het bekijkt’, volgens mijn zoon. Hij geeft een mooi voorbeeld aan de hand van een gebeurtenis die plaatsvond.

Smaakintensiteit

Onlangs kreeg een van de medewerkers van Garlic Solutions (het bedrijf van mijn zoon) van een van hun klanten een opmerking over de smaak van de knoflooktenen. Blijkbaar had een koper van een verspakket met Garlic Solutions knoflooktenen een bericht gestuurd naar deze klant. De inhoud van het bericht ging over het feit dat de smaak van een bepaald gerecht, waar knoflook in was verwerkt, vrij sterk was. In ieder geval veel intenser dan de vorige keer en hij vroeg zich af hoe dit kon? Nu is de klant altijd koning en dit werd natuurlijk gauw onderzocht. Na enige navraag bleek dat deze persoon een pakket had gekocht waar voor het eerst de Garlic Solutions Spaanse knoflooktenen aan toegevoegd waren. In de vorige verse maaltijdpakketten zat Chinese knoflook. Deze knoflook werd door een ander bedrijf geleverd.

Spanje versus China

Het lampje begon te branden. Ja, het klopt dat de knoflook sterker smaakt, want de smaak van Spaanse knoflook is veel intenser dan die van de Chinese. Ondanks dat de soort White Spring hetzelfde is, bevat Chinese knoflook veel meer water dan de Spaanse. Dit heeft te maken met het zeer ‘natte’ klimaat in China ten opzichte van het droge in Spanje. Daarnaast worden bij de verwerking van Chinese knoflook veel chemicaliën gebruikt en dan hebben we het nog niet gehad over de duur van het transport. Allerlei factoren die de smaak van Chinese knoflook niet ten goede komen.

Less = More

Het is dus zo dat de smaakintensiteit van Spaanse knoflook veel hoger is. Raadsel opgelost. De ‘gebruiker’ had net zoveel Spaanse knoflook gebruikt die hij of zij normaliter gebruikt met Chinese en daardoor smaakte het gerecht anders. Je hebt dus eigenlijk veel meer Chinese knoflooktenen nodig dan Spaanse om een gerecht goed op smaak te brengen. Dan nog haalt de smaak het nog steeds niet bij die van de Spaanse. Dit was typisch een geval van less = more en ook het antwoord op mijn vragen: Welke knoflook smaakt het beste en is Spaanse knoflook niet duurder?

Heeft u interesse?

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? U kunt contact met ons opnemen via de telefoon of per e-mail.
Neem contact op